Old Chaps -logo

Biografia

Galleria

Leikekirja

Keikkakalenteri

Ohjelmisto

Linkit

Yhteystiedot

Facebook

Biografia

Ari Niskanen

Ari Niskanen, taiteellinen johtaja

Olen opiskellut Lahden konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Toimin Lahden kansanopiston musiikin lehtorina. Lauluyhtye Old Chapsin lisäksi johdettaviani ovat myös lahtelaiset viihdekuoro Swing it! ja Lahden Työväen Mieskuoro sekä Jyränkö-kuoro Heinolasta. Johtamisen ohella sävellän ja sovitan Old Chapsille sekä toimin tarvittaessa pianosäestäjänä.

Musiikin kipinän sain kotoa. Äitini oli musikaalinen kansankynttilä ja johdatti minut pianon ääreen. Myöhemmin mukaan tuli myös puhallinsoitin – käyrätorvi. Sävellyskin kiinnosti ja niinpä tie vei Sibelius-Akatemiaan Einojuhani Rautavaaran ja Risto Väisäsen oppilaaksi.

Teatterimusiikki on ollut aina minulle läheinen laji. Teatterikapellimestarin ura alkoi Lahden nuorisoteatterin Lapualaisoopperasta ja uusin produktio on kevään 2009 Peter Pan kansanopiston teatterilinjalla.

Elina Pakkanen

Elina Pakkanen, sopraano

Aloitin musiikillisen taipaleeni Lahden musiikkiluokilta. E-kuoron jäsenenä ehdin kiertää maailmaa koululaisena Amerikkaa myöten. Koulun jälkeen opinnot jatkuivat Päijät-Hämeen konservatoriossa säveltapailu-, musiikinteoria- ja laulutunnein.

Vuodesta 1995 olen laulanut Lahti Big Bandin solistina sekä pitänyt silloin tällöin omia jazz- ja viihdeiltoja. Säveltämis- ja sanoitustyöhön olen kurkistanut sen verran, että pääsin omalla laulullani Syksyn Sävel -loppukilpailuun ja voitin lehdistöpalkinnon. Saatiinpa siitä aikaiseksi single-levykin. Yhtyelaulun aloitin Old Chapsien myötä muutaman vuoden yhtyeen perustamisen jälkeen. Haasteellinen yhtyelaulu onkin osoittautunut vuodesta toiseen inspiroivaksi ja nautinnolliseksi musiikin lajiksi koko porukallemme.

Pienenä tyttönä olin varma, että laululla tienaa hyvin. Sainhan jokaisissa sukujuhlissa neuvoteltua viisi tai kymmenen markkaa Kettu Repolainen -laulusta. Kun tässä nyt harrastuspohjalla mennään, niin ajatukset ovat ajan myötä hieman muuttuneet. Rakkaus musiikkiin kuitenkaan ei.

Maarit Raitala

Maarit Raitala, altto

Rakkauteni musiikkiin alkoi jo pienenä lapsena. Paikka, jossa kotini sijaitsi, oli nimeltään Sointula. Liekö maaperästä jo lähtöisin, että perheen piirissä laulettiin ja soitettiin paljon. Varsinaiset musiikinoppini olen saanut Lahden Lotilan ja Yhteiskoulun musiikkiluokilla. Samanaikaisesti opiskelin sellon soittoa sekä myöhemmin myös säveltapailua ja musiikin teoriaa sekä laulua silloisessa Päijät-Hämeen konservatoriossa.

Lastentarhanopettajan ammattiin valmistumisen myötä mukaan tulivat myös piano ja kitara. Musiikin riemua olen saanut jakaa useita vuosia musiikkileikkikoulun opettajana sekä opettajan ammatissani päiväkodissa. Yhtyelaulu on ollut aina lähellä sydäntäni ja sitä olenkin harrastanut useissa erilaisissa kokoonpanoissa lähes koko elämäni ajan. Musiikkilajit ovat vaihdelleet laajasti klassisesta ruovimpaan nykymusiikkiin eri yhtyeiden myötä. Myös isoissa kuoroissa (mm. Lahden Bach -kuoro, Oopperakuoro, Quatro Voce) laulaminen on tuonut virkistävää vaihtelua aika ajoin.

Old Chaps -lauluyhtyeessä olen laulanut aivan yhtyeen syntymästä lähtien. Yhtyelaulu on mielestäni haastavaa, innostavaa ja kiinnostavaa. Se mahdollistaa monenlaisia tapoja käyttää omaa ääntään. Old Chaps on minulle enemmän kuin harrastus. Se on antoisa ja palkitseva ”sivutyö” oman ammattini ohella.

Eero Vesanen

Eero Vesanen, tenori

Olen 1968 Lahdessa syntynyt 4- ja 6-vuotiaiden poikien isä ja asun avioliitossa Lahden Kilpiäisissä. Töissä olen Suomen Hiiva Oy:llä Lahdessa.

Musiikin riemuihin minut johdatti Lotilan musiikkiluokilla Bertta-Sisko Vähälä kollegoineen vuodesta 1977 alkaen ja Soile Paronen samoihin aikoihin Lahden Konservatoriossa alkaneilla pianotunneilla. Pii-pii pikkuinen lintu taisi olla molemmissa laitoksissa pääsykoekappaleenani. Pianonsoitto lopahti 3/3-tutkinnon läpäisyyn 1980-luvun puolivälissä, mutta muun muassa Sinikka Hyytiäisen säveltapailusessioita on kiittäminen nuotinlukutaidoistani.

Tiirismaan lukiossa sitten alkoivat bänditouhut ja ne jatkuvat edelleen basson pomputtelun merkeissä kahdessakin eri kokoonpanossa. Niistä toinen on Laulu- ja soitinyhtye Törkeät, jossa vaikutan sovittajana, laulajana ja basistina ja jonka meriitteihin kuuluu muun muassa useita palkintosijoja merimieslaulukilpailuista Kotkasta. Toinen yhtyeistä Cover Lovers, jossa soitan bassoa ja laulan. Laulunopettaja Risto Saarman taasen pingottaa säännöllisesti äänihuuleni ääriasentoon.

Kuorolaulu-urani olen aloittanut Laulupuu-kuorossa Lotilan musiikkiluokilla. Keski-Lahden kirkkokuorosta ponkaisin Ari Niskasen johtamaan Swing It! -viihdekuoroon, josta minut bongattiin Old Chapsiin 10-vuotisjuhlakonsertin alla keväällä 1999. Laulaminen Old Chaps -yhtyeessä on haastavaa ja monipuolinen ohjelmisto pitää harjoittelu- ja keikkamotivaation korkealla.

Marko Kemppi

Marko Kemppi, basso

Toimin musiikinopettajana Welamo-opistossa. Opetan musiikin perusteita laajassa taiteen perusopetuksessa sekä pianonsoittoa ja vapaata säestystä vapaan sivistystyön puolella. Toimin myös Hollolan viihdekuoron taiteellisena johtajana ja teen omia sävellyksiä sekä sovituksia.

Musiikkiopintoni aloitin aikanaan Lappeenrannan musiikkiopistossa vetopasuunansoitolla. Olin aktiivisesti mukana seurakunnan puhallinorkesterissa ja big bandissa. Myöhemmin tie toi Lahteen sotilasmusiikkikouluun, josta valmistuin sotilassoittajaksi. Opiskeluaikoina kiinnostuin musiikin teoreettisista aineista ja niinpä hakeuduin Päijät-Hämeen konservatorioon opiskelemaan kyseisten aineiden opettajaksi. Laulamiseen sain innostuksen oikeastaan vasta armeija-aikana. Lauluopinnot edistyivät nopeasti ja laulusta tulikin solistinen pääaineeni.

Esiintymiskokemusta on kertynyt rutkasti. Olen toiminut avustajana Lahden kaupunginteatterin musikaaleissa v. 1996-2008 (mm. Laulavat sadepisarat, Astoria, Cats). Osassa musikaaleista olen toiminut myös kuoronjohtajana ja laulujen harjoituttajana. Olen laulanut Puolustusvoimain varusmiessoittokunnan ja Montolan puhallinorkesterin sekä monien muiden kokoonpanojen solistina. Olen esiintynyt Sinfonia Lahden viihdekonsertteihin kasatuissa lauluryhmässä. BeeAlive -showbändin kanssa olen esittänyt 1970-luvun diskomusiikkia. Musiikkia olen säveltänyt muun muassa Lahden kaupungin kulttuuritoimen tuottamiin nuorten teatteriproduktioihin (Ultima Thule ja Kalevala).

Old Chapsissa olen tavallaan paluumuuttaja. Lauloin yhtyeessä jo v. 1993-1999, mutta jouduin jäämään siitä pois opiskelu- ja työkiireiden takia. Onneksi minut huolittiin uudestaan mukaan ja pääsen taas tekemään sitä mistä musiikissa eniten nautin.

Erkki Kanerva

Erkki Kanerva, kunniajäsen (basso)

Erkki jäi eläkkeelle lauluyhtyeestä keväällä 2014. Hänet nimettiin Old
Chaps -lauluyhtyeen ensimmäiseksi kunniajäseneksi erittäin vahvoin ansioin.